REFERENTIE

Tai Chi Tao levert Magda Peters (68) veel op!

Overgenomen van US Uniek Sporten –  juni 2016

Magda Peters is 68 jaar en doet al geruime tijd aan Tai Chi Tao: “Ik was een actief iemand met een lichamelijk zware baan in de gezondheidszorg. Mijn grootste hobby was bergwandelen. Door overbelasting ontstonden bij mij pees- en gewrichtsbanden ontstekingen, waardoor mijn werk- en privéleven drastisch veranderde. Ik werd voor 60% afgekeurd. Tijdens een heftige slijmbeursontsteking van mijn schouderbladen kwam ik 5 jaar geleden via een vriendin in contact met Tai Chi Tao. De eerste lessen waren geen pretje maar ik meende wel te begrijpen dat ik mijn armen verkeerde bewegingen had aangeleerd. Door bewust met mijn bewegingen om te gaan werden de slijmbeursontsteking minder en verdwenen na enige tijd.”

Tai Chi Tao
Tai Chi Tao is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer bestaande uit langzame en vloeiende bewegingen die zowel zittend, staand, lopend (en liggend) uitgevoerd kunnen worden. Taichitao werkt ontspannend en kan een gunstig effect geven bij personen met RA, CVA, Parkinson, MS, fibromyalgie, RSI, whiplash, COPD, hoge bloeddruk, rug-, nek-, schouderklachten, stress enzovoorts. Taichitao is natuurlijk ook geschikt voor ‘gezonde’ deelnemers die gezond willen blijven. Het belangrijkste van de lessen is om plezier in het bewegen te krijgen of te behouden. De lessen zijn laagdrempelig. Er is geen competitie en niets moet, alles mag. Er zijn speciale aangepaste lessen waarin geoefend wordt op een stoel of krukje. 

Bewegen en sociaal contact
“Wat ik ook erg moest leren was rust te nemen in de oefeningen. Ik was door mijn werk snelheid gewend. Aangezien mijn heup-, knie- en enkelgewrichtsbanden ook geregeld ontsteken doe ik de eerste drie kwartier van de les de oefeningen zittend op een stoel. Zodoende heb ik energie over om het laatste kwartier loopoefeningen mee te doen met de groep. Thuis doe ik de oefeningen die ik gevoelsmatig op dat moment nodig heb in het tempo en de tijd die prettig aanvoelen. Is mijn energieniveau op dat moment erg laag dan doe ik de oefeningen in gedachten.”

 

Niet alleen de oefeningen zijn belangrijke voor Magda. Het sociale contact zorgt er namelijk mede voor dat de groep al langere tijd bestaat. Magda: “Ik vind de sfeer in de groep erg fijn en ga altijd met plezier naar de lessen. Een groot deel van de groep is ook 5 jaar geleden begonnen en daardoor is er samenhorigheid ontstaan. Voor de les zitten we een poosje in de hal en hebben zodoende contact met elkaar. Nieuwe leden doen er meteen aan mee als ze willen. Onze groep bestaat alleen uit dames en dat heeft wel iets. Heren zouden uiteraard ook welkom zijn maar die zijn er momenteel niet.”

Op eigen niveau
“Tijdens de les leer ik elke keer iets. Het zijn bewegingen of gedachtegangen of de ontspanning van de muziek tijdens de oefeningen. Voor mij zijn oefeningen met veel herhalingen achter elkaar lastig, maar de mogelijkheid om te stoppen of de oefeningen te verkleinen of vergroten is altijd aanwezig. De lerares zegt dit ook.

Wat ik het prettigst vind is dat ik nu werk met mijn lichaam en niet met mijn geest. Ik vind het heerlijk dat ik de oefeningen niet hoef te onthouden en mijn geest rust geef door de lerares na te doen. Zo kom ik natuurlijk nooit op een hoog niveau, maar dat hoeft van mij ook niet. Ik blijf leergierig en geniet van de informatie die de lerares geregeld geeft. Na de les voel ik me blij en heb er energie van gekregen. Tot nu toe ga ik altijd weer opgewekt naar huis. Onze lerares is betrokken, kijkt naar groepsmogelijkheden en interesses en weet iedere keer weer een afwisselende les te geven. Elke maand krijgen we gratis een nieuwsbrief van vier tot zes A4-tjes. De lerares maakt deze en hierin staan o.a. seizoennieuws, oefeningen met getekende voorbeelden en tips.” 

Tai Chi Tao levert Magda dus veel op en tot slot voegt ze nog toe: “In eerste instantie door de Tai Chi Tao, nu met ondersteuning van eens per week beenoefeningen op bewegingsbanken in de sportschool, heb ik het gevoel dat ik het moment dat ik volledig rolstoelafhankelijk word aan het uitstellen ben.”

Gelrepas
Deelname met de Gelrepas aan de lessen Tai Chi is mogelijk.